TBT Eilat, Israel

Vad underbart det är att gå igenom gamla resealbum. Nu är det dags för min tredje ”riktiga” utlandsresa som gick av stapeln november 1986. Jag märker nu att jag är äldre och dokumentationen av denna resa är betydligt bättre än tidigare, här finns både urklipp ur resekatalogen och bilderna har blivit bättre. Dessvärre så gulnar arken i fotoalbumet rejält.

Med på resan är min svägerska och min mamma. Mamma som när hon väntade mig 20 år tidigare var livrädd för att det skulle bli ett nytt världskrig just på grund av oroligheterna i Israel, nu får hon möjlighet att se landet med egna ögon och det blir en resa som ingen av oss glömmer.

Vi tillbringar två novemberveckor i Israel med utflykter runt om i landet. Boendet är på ett 2 stjärnigt hotell med ungdomlig natur enligt beskrivningen. Jag minns att rummen var små och ovanför toalettstolen var ett stort hål som svägerskan krävde att de skulle täcka för av rädsla för att något djur skulle kunna ta sig in den vägen.

caravan-sun-club

Vi börjar med en stadsrundtur och besöker gränsområdet till Egypten, Taba, en liten del av öknen som man stred om under 80-talet och som blev egyptiskt först 1989.

Nästa utflykt som är den absolut bästa är den två dagars tur vi gör, där vi först besöker Masadaklippan. Däruppe kunde man höra kanonerna från kriget som pågick i norra Israel.

masadaklippan

uppe-pa-masada

Därefter åkte vi vidare mot Jericho och Betlehem, otroligt spännande att se dessa orter som man hört om sedan man gick på söndagsskolan som barn. Födelsekyrkan minns jag än idag, hur man fick nästan krypa in för att se.

fodelsegrottan

Färden går sedan vidare till Jerusalem där vi besöker Knesset och självklart Klagomuren. Där pågick en Bar Mitzvah och vi får stå tillsammans med pojkarnas mödrar och systrar på ena sidan och kika över till den manliga sidan. Inget speciellt med detta egentligen om det inte vore för att mamma tappade balansen och ramlade ner på de vackra kakor som mödrarna bakat. Mamma var helt säker på att hon skulle bli skjuten, men kvinnorna var mer bekymrade över hennes eventuella skador. Till saken hör att kakorna var så hårt glaserade att de tog ingen skada alls.

Sjuarmade ljusstaken utanför Knesset
Sjuarmade ljusstaken utanför Knesset
klagomuren
Kvinnornas del av klagomuren
bar-mitsva
Bar Mitzvah
Vandring längs Via Dolorosa
Vandring längs Via Dolorosa

En annan utflykt vi tog var ner till öknen tillsammans med en guide som under flera år bott tillsammans med beduinerna och som berättade om livet med dem.

beduinlager

kamelridning
Jag ute på en liten ridtur
kapplopning
Kapplöpning mellan beduinerna utan mållinje, enligt guiden kunde därför diskussionen om vem som vunnit pågå länge

Vi åkte även på en båttur där man kunde se jordanska fartyg patrullera sitt område och noga se till så att inga båtar krossade gränsen.

Jag skulle mer än gärna återvända till Israel och uppleva alla dessa ställen igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *