Min första utlandsresa – Benidorm

Tänk vad en suddig rosatonad bild kan ge känslor efter nästan 40 år. Jag minns mammas rädsla när hon för första gången ska bada i Medelhavet, min brors kärleksfulla sätt att hålla henne i handen. Dessutom tillkommer min saknad efter en mor som gick bort för några år.

Har försökt att skanna in bilderna och rätta till de gulnade fotografierna, men min kunskap i Photoshop är alldeles för begränsade. När jag läste på bloggen Frukapten, och såg hennes avfotograferade album (som är betydligt mer detaljerade än vad mina är) så tänkte jag att jag helt enkelt provar fotografera dem som de är. Men om det finns någon som har tips på hur man restaurerar gamla fotografier så tar jag tacksamt emot tips.

Som 14-åring fick jag för första gången åka utomlands, om man bortser från familjens årliga bilresa som ofta gick till Norge. Att skriva om en resa så här i efterhand är inte helt lätt, men tack vare sparade foton kommer jag ihåg en hel del.

benidorm-bild1

Jag åkte med mamma, min 18 år äldre bror och hans fru.  Målet med den långa bilresan var Benidorm, där storebror hade hyrt en lägenhet av en arbetskamrat. Resan ner gick via Danmark, vidare genom Tyskland och slutligen till Spanien. Några nätter tillbringade vi på hotell, men jag minns att vi sov åtminstone en natt i bilen. Jag och svägerskan låg skavföttes i baksätet och sov (det här var 1980 och lagen om bilbälte i baksätet kom först 1986), mamma satt fram och höll brorsan vaken.

benidorm-3

Om jag inte minns fel stannade vi i Benidorm i två veckor. Vi badade och besökte en andalusisk festival och en djurpark. Min bror som är väldigt social hade snart hittat två svenska familjer som vi började umgås med. Dessa familjer skulle självklart bjudas på mammas hemlagade kroppkakor. Jag minns att mamma blev lite överrumplad och framförallt orolig hur hon skulle lyckas fixa det. Brorsan hade dessutom tänkt lämna henne ensam med köksgörat och själv tillbringa tiden på stranden. Han förlorade dock slaget och fick snällt stanna inne och skala potatis.

benidorm-2

På vägen hem från Benidorm blev vi först påkörda av en stor lastbil i Barcelona och sedan bestulna på vårt bagage utanför hotellet där vi övernattade i Nice. Här fick jag lite hjälp av den franska som jag precis börjat studera, jag lyckades nämligen berätta för polisen att en väska var grön 🙂 och vi fick tillbaka väskorna som tyvärr inte riktigt innehöll våra inköpta Lladro figurer.

Efter dessa två händelserika dagar så åkte vi vidare hemåt, vi stannade till i Mainau och gick runt i den vackra trädgården. När jag idag tittar på dessa bilder så ser jag allt annat än glad ut, kan förstå att en fjortonåring kanske inte riktigt uppskattar en vacker trädgård som jag säkert skulle ha gjort idag.

benidorm-4

benidorm-7

Resan avslutades på Legoland i Danmark innan vi återvände till Sverige efter tre härliga veckor. En fantastisk resa som sitter djupt kvar i mitt minne.  Påminns då och då om resan eftersom jag än i dag har kontakt med tjejen som jag lärde känna där på stranden i Benidorm.

 

 

2 kommentarer

  1. Vilket fantastiskt minne från en häftig resa! Förutom krocken och stölden då förstås …
    Jag var 17 år när jag åkte utomlands med familjen, faktiskt den enda utlandsresa jag gjort med mina föräldrar. Mina barn har däremot fått hänga med på flera resor.
    Ha en fin helg!

    1. Visst är det underbart att kunna ta med barnen på resor, det blir verkligen minnen som sitter kvar forever.
      Ha en fantastisk helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *