Széchenyibadet i Budapest

Kände mig lite bekymrad innan vi väl kom iväg till det stora Széchenyibadet, dels på grund av att jag egentligen inte är någon stor fan av badhus och var rädd för att det var överreklamerat. En annan sak som fyllde min hjärna innan vi åkte dit var hur ska jag förstå hur allt fungerar och vart ska man gå osv…
 Men väl där så föll alla bitar på plats. Vi åkte med den gamla fina tunnelbanan nr 1 upp till badet som har en egen station. Att hitta in till badet var ingen konst och väl där inne mötte en av de anställda upp och förklarade för oss hur vi skulle lösa biljetter (dessutom ville han självklart sälja massage, men det tackade vi nej till denna gång).
Vi betalad för en cabin och en vanlig entré (vilket personalen själva föreslog eftersom det var billigare) och försågs genast med var sitt armband. Visade sedan biljetten för killen som stod vid entren till badet som förklarade att vi skulle hålla det ena bandet mot en platta på väggen som sedan visade vilket nummer vi fått på kabinen. Därefter var det bara att stiga in i den lilla omklädningshytten och klä om.

Vår lilla hytt

Nästa fundering var att hitta duscharna, men efter lite letande hittade vi dem precis vid ingången in till bassängerna.

En av alla inomhusbassängerna

Vi orienterade oss lite både inomhus och utomhus, men valde sedan att kliva ner i en av utomhusbassängerna. Jag som är en sådan badkruka hade inga som helst problem att komma i det varma vattnet, vars temperatur håller 30 grader på sommaren och 34 på vintern. Här kunde man ha legat länge och njutit, vädret var mulet så det kändes underbart att ligga under vattenytan. I mitten av poolen fanns en liten ström som var populär speciellt bland yngre badgäster.

Vi gick sedan vidare till den andra sidan av utomhuspoolen (den i mitten är enbart för simning och för att på beträda den så måste man bära badmössa, badvakten visslade ständigt för att tillrättavisa de som provade kliva i utan mössa). Här fick man en mindre chock när man klev i det riktigt varma vattnet som höll 37-38 grader. Maxtiden för att stanna i den bassängen var 20 minuter och det kan jag säga att det tror jag inte man klarar. Det är i denna bassäng som de berömda schackbilderna tas.

Två timmar tillbringade vi ungefär i badhuset, men här har man säkert kunnat tillbringa betydligt mer tid, men vi hade mer saker vi ville hinna se i Budapest eftersom detta var vår sista hela dag i staden.
Men vi kan varmt rekommendera detta bad. Kostnaden blev 4600 forint (kabin) 4100 forint (vanlig), så totalt cirka 300 kronor för oss bägge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *