Maten i Budapest

En stor del av nöjet med att resa är att äta gott och det har gjorde vi verkligen i Budapest. Vi började matresan med att ta en macka på det berömda kafet Gerbeaud, en öl och ett glas iste. Gott och välbehövligt efter resan ner.

Första kvällen hade vi bokat bord på Zeller Bistro efter att  ha läst dess goda recensioner på Tripadvisor och kan bara intyga att betyget inte är felaktigt. Vilken restaurang, vilken mat och vilken service. Det är inte på alla ställen som man får prova och välja ut vilket vin man helst vill ha och dessutom var det lite roligt att få rita på duken! Slutsumman med förrätt och varmrätt hamnade på ca 500 kr, vilket var mer än prisvärt.

Konstverken som kunderna ritat hamnade på väggen
Otroligt goda förrätter
Varmrätten var också utsökt

Dag två åt vi frukost på kafét som Daniella (vår hyresvärd) hade rekommenderat och det var både gott och billigt. Till lunch hamnade vi på ett lunchställe (Like Etterem) där det såg ut att vara många Budapest bor som åt lunch. Vi fick peka ut vad vi ville ha, maken tog Chili Con Carne och jag någon kycklingrätt som var fantastisk och som vanligt slutade notan på nästan ingenting.

Kycklingrätt som var underbar

Till middag försökte vi äta på ännu en av Tp’s top restauranger men tyvärr var den full. Istället så hamnade vi på en italiensk restaurang (Tom George) där kyparen föreslog att vi skulle äta en T-bonesteak modell mindre och det nappade vi på. Köttet smakade himmelskt och det gjorde även den ost gratinerade sparrisen till. Dessvärre blev notan lite väl hög, och vi upptäckte ganska snart att vi blivit debiterade för en flaska vin à 600 kronor som vi inte druckit. Vi fick tillbaka pengarna, men det lade lite sorti på stämningen. Slutsumman hamnade på ca 800 kr för två vilket var helt okey med tanke på att maten var så god. På väggarna hängde bilder av kända personer som ätit och bredvid vårt bord satt en bild på Bill Clinton och Cindy Crawford, så nu kan man säga att man ätit på samma restaurang som de.

Utsökt stek

Sista dagen blev frukosten densamma, till lunch inhandlade vi en Langos med ost, rödlök och paprika i Saluhallen och satte oss utanför och åt upp den. Smakade himmelskt.

Middagen hade vi bokat på min brors rekommendation på en Argentinsk restaurang (Pampas), där vi åt NY Style med blandad potatis, grillade grönsaker. Återigen en suverän köttbit (måste undersöka vad det är som gör att köttet smakar så gott här nere). Passade på att smaka ett ungerskt rosévin till som var riktigt gott. Notan gick denna gång på ca 400 kronor för oss bägge, klart prisvärt. Även på denna restaurang satt bilder på kändisar som ätit här och här hittade vi Stefan Edberg och Yannick Noah.

Rangordningen av restaurangerna vi provade under våra tre kvällar blir
1 Zeller Bistro – magiskt och klart prisvärt
2 Pampas – God mat, men inte samma fantastiska service som på Zeller
3 Tom George – maten smakade bra, priset lite högt och dessutom undrar man lite om de försöker skjorta upp en genom att safta notan.

En kommentar

  1. Håller med om att maten är en stor del av upplevelsen på en resa! Vi tyckte också mycket om maten i Budapest. Båda gulashsoppor på ganska enkla ställen, och mer fine dining!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *