Ikea – en liten utflykt

Antar att det är fler än jag som reagerar när man kommer till ett nytt land och bland de första man ser när man åker från flygplatsen är vårt svenska IKEA stoltserande gult och blått bland alla andra hus.

Det märkliga är att reaktionerna när man nämner IKEA exempelvis på jobbet så reagerar det manliga könet med suckar och ger kommentarer om ljus och servetter, medan ens kvinnliga kollegor passar på att skicka med en beställning.

Bor man som oss tre timmars bilåkande från närmsta Ikea så blir inte besöken så många, utan när man väl åker är det en heldags utflykt.

Jag har genom åren gjort ett flertal IKEA besök, men några är mer minnesvärda än andra, beroende på vem jag åker med.

 • Effektivaste –  åka med en dotter som precis flyttat in i sin nya lägenhet och har en lista med exakt vad som ska köpas och vart grejerna finns. Komplett inköp till en trea, lastat och klart på en lite dryg timma.
 • Snabbaste – åka med sonen till Umeås nya IKEA varuhus för att komplettera med två påslakanset. Fråga mig inte hur varuhuset såg ut, det var verkligen bara hämta påslakan och sedan snabbt ut.
 • Billigaste – åka med familjen på semestern en regnig dag, ta en fullstor vagn och gå igenom varuhuset i lugn och ro. När man kommer till kassan ligger endast en diskborste i vagnen, eftersom kön är väldigt lång, så blir inget handlat.
 • Roligaste – åka med svärmor och svägerskor på dagsutflykt till Ikea med släpvagn. Detta hände för ca 20 år sedan och jag minns denna resa som om det vore igår. Kanske inte så mycket av själva IKEA besöket, men tänk er fyra kvinnor som aldrig dragit en släpvagn, ska försöka backa och trixa in vagnen. Tror aldrig att jag skrattat så mycket, det hela slutade med att vi fick be om hjälp.

Igår när jag satt och planerade dagens IKEA besök så hamnade jag av en slump på en amerikansk sida där de berättade 5 skäl till varför man skulle lära sig svenska. Skälen var ett enkelt språk, nyckeln till alla skandinaviska språk, ett bra land att bosätta sig i, tack vare våra ”top-Quality crime dramas” så får man även höra svenska talas och det sista skälet är att man om man nu flyttar hit kan djupdyka in i ishockeyn, kolla Champions League i Malmö och läsa Astrid Lindgrens böcker. Men det som verkligen satte pricken över i:et var bonusen om man nu hade lärt sig svenska att man äntligen skulle förstå vad IKEA´s möbelserienamn betyder.  Så jag kommer fortfarande vara stolt svensk när jag passerar ett IKEA varuhus utomlands.

 

 

2 kommentarer

 1. Visst är IKEA bra, men varför behöver dom ” bo” i såna
  urfula byggnader? Se bilden ovan! Ingenting som påminner
  om Sverige – utom blått och gult. Absolut inte inbjudande.
  IKEA i East Palo Alto, Kalifornien, ser ut som en fästning.

  Det är väl OK grövla lite grann, hoppas jag. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *