I like ebike – Budapest

Återigen väljer vi precis som vi gjorde i Prag att göra en guidad tur med Ebikes. Ett i vårt tycke suveränt sätt att se mycket av en stad på relativt kort tid. Turen som vi valt heter View Point Ride och tar 5 timmar. Innan start får vi en snabb genomgång av hur turen kommer att se ut, precis som i Prag så är det bara vi två och vår guide Pál.

Vi börjar turen längs med Andrassy och ner till Operan, där det precis kommer en regnskur så vi springer in lite snabbt och tittar på foajen.
Sedan bär det vidare in i det judiska kvarteret, vi passerar ett flertal ruinbars, innan vi når fram till Synagogan som är Europas största.
Ner till centrala Budapest och vidare ner till Donau där vi följer floden till Frihetsbron som går över till Gellerthöjden.

Vi stannar till mitt emot hotell Gellert vid ingången till Grottkyrkan.
Nu bär det rejält uppför och det är nu man verkligen gillar att man cyklar med ebikes, en liten lätt trampning med pedalerna och den lilla motorn hjälper en med rask takt uppför. Vi når Citadellet där vi har en magnifik utsikt över hela Pest och även över slottsområdet.
Här får vi en välförtjänt lite paus och bjuds på en liten choklad bit innan vi rullar nerför för att återigen ta oss upp igen, men denna gång till slottsområdet Buda. Här stannar vi och promenerar runt innan vi ser Matthiaskyrkan och passar på att lösa in oss för att få några vackra bilder från Fiskarbastionen.
Återigen rullar vi snabbt utför och nu har vi valt att skippa delen om Obuda för att istället hinna cykla mer i Stadsparken, vi hinner även en sväng längs Margareta ön, där vi kommer precis till den vattenshow som de har där några gånger per dag. Mäktigt med härlig musik till.
Skön cykling genom ön innan vi åker över Elizabetbron och till Parlamentet. Här sprutar det upp vattenånga som massor av barn springer genom.
Vi åker vidare till Stefans basilikan innan vi cyklar upp till stadsparken och ser Hero Square och Budapests egna lilla Disney World med ”miniatyr” byggnader av flera kända ungerska byggnader.
Vi stannar till vid Szechenyibadet innan vi åker tillbaka till cykelshoppen efter en härlig eftermiddag som till största delen bjudit på soligt väder.
Turen som kostar 60 euro per person är i vårt tycke väl värt sitt pris och man bör ta den så tidigt som möjligt av resan eftersom man får en väldigt god överblick och kan sedan välja vilka ställen man vill besöka igen. Hemma i Sverige igen fick vi ett mail från vår guide med flera foton av oss som han tog på vår cykeltur, en fin service som uppskattades.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *